zaterdag 12 januari 2019 / NPO1 /

Televisie / Kassa

Hoe kom je van het gas af zonder dure afsluitkosten te betalen

Camera: Sket Caris

Montage: Leon Vrolijk

Redactie: Rens Broekhuis

Verslaggeving: Evelien Vehof

  

Als je van het gas af wilt, moet je daarvoor betalen. Dat is ooit afgesproken in een tijd dat vrijwel iedereen aan het gas zat. We staan nu voor een energietransitie en steeds meer mensen vragen zich af waarom je moet betalen voor iets dat je niet meer wilt gebruiken en je ook nog eens op kosten jaagt, zeker als je woning geïsoleerd moet worden en op een andere wijze verwarmd bijvoorbeeld met een warmtepomp. Dat kost geld, veel geld. Maar ook het opzeggen van de gasleverantie kost geld – althans als je de normale weg bewandeld. Het kan ook gratis, maar daarover straks meer.

 

Er is een alternatief bedacht door Bram Bos. Je zegt het leveringscontract voor gas op bij jouw energieleverancier en wacht gewoon af. En je negeert al die dwingende brieven die ze sturen waarin staat dat je opdracht moet geven aan de netbeheerder voor het afsluiten van het gas. Uiteindelijk gebeurt er niets. Deze methode was tegen het zere been van de netbeheerders, maar Bram Bos legde de zaak voor aan de geschillencommissie en won. Met Bram Bos zijn inmiddels tientallen mensen hiertoe overgegaan en hun verhalen zijn te lezen op tweakers.

 


Ook deze methode levert een onduidelijke situatie op en brengt netbeheerders in verlegenheid omdat ze niet weten wat ze moeten doen. De mensen zijn weliswaar gratis van het gas af, maar hun meters zijn niet verzegeld en er zit gewoon nog gas in de leidingen. Hoogleraar Rolf Kúnneke van de TU Delft die zich al decennia met gaszaken bezighoudt, heeft bezwaren tegen deze methode vanwege veiligheidsredenen en omdat het solidariteitsprincipe gevaar loopt. Want als meer mensen dit gaan doen, worden de kosten van de gasinfrastructuur over steeds minder mensen verdeeld. Om die reden stellen Bram Bos en consorten voor om een abonnementssysteem te introduceren waarmee je voor een bescheiden bedrag een regelmatige veiligheidsinspectie krijgt.