zaterdag 16 december 2017 / Kassa NPO1 /

Televisie / Kassa

Slimme gasmeter kan gaslek veroorzaken

Tienduizenden slimme gasmeters worden vervangen na twijfels over veiligheid. Emeritus-Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale van TU Delft en onafhankelijk technische onderzoeker Peter Coppes van C+B advies zeggen tegen Kassa dat er ernstige veiligheidsrisico’s aan de slimme gasmeters zitten. Het gaat om de meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Daarvan zijn er 40.000 in Nederland geplaatst met een defect. Door onze eerste utizending werd besloten door de Netbeheerders om versneld die meters weg te halen, ondanks dat ze bleven ontkennen dat de meters onveilig waren. 

 

We kwamen erachter de onderzoeksmethode die ze gebruikten om de vele meters wel veilig te verklaren ondeugdelijk was. En dat de 

 

De deskunigen Coppes en Ale schreven in opdracht van Kassa vervolgens een rapport voor het staatstoezicht op de mijnen die toezichthouder is. 

 

Kassa zaterdag 28 oktober 2017

 

Kassa zaterdag 4 november 2017

 

Kassa 18 november 2017

 

Kassa 16 december 2017

 

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks Agnes Mulder van de CDA-fractie stelde kamervragen, deze werden beantwoord door minister Wiebes. En door deze kamervragen besloot de minister nog eens 17000 extra meters terug te halen, waarvan 1500 met spoed.