zaterdag 15 december 2018 / NPO1 / Wouter Boes

Televisie / Kassa

Huishouden betaalt fors meer energiebelasting dan bedrijven

In samenwerking met redacteur Jantine Stoel maakte ik deze reportage voor Kassa. 

Camera: Wouter Boes

Montage: Sandy Senden

 

Huishouden betaalt fors meer energiebelasting dan bedrijven from Evelien Vehof on Vimeo.

Als je gas en stroom verbruikt, betaal je niet alleen voor de levering van dit product. Je betaalt bovenop de kale energieprijs ook nog een Energiebelasting en een Opslag Duurzame Energie (ODE), een subsidiepot waaruit duurzame projecten voor het bedrijfsleven en instanties worden gesubsidieerd. En over al deze factoren betalen we ook nog eens 21 procent BTW.

 

Diny Jorritsma ontving deze week de nieuwe tarieven van haar energieleverancier Nuon. Ze ziet dat ze volgend jaar duurder uit is. Maar ze is verbaasd als ze ontdekt dat je bij meer verbruik, minder overheidsheffingen gaat betalen. "Het is toch van de zotte dat een consument meer moet betalen dan een bedrijf."

 

Volgens Ben Woldring van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com stijgt de gemiddelde energierekening voor een drie persoonshuishouden met een verbruik van 3.500 kWh/1.500 m3 volgend jaar met 332 euro. Dat komt doordat energie duurder wordt en omdat de overheidsheffingen stijgen. Ook krijg je minder heffingskorting. Is dat dit jaar nog 373 euro korting per huishouden, volgend jaar wordt dit 62 euro minder. En bestaat een energierekening met een verbruik van 3.500 kWh/1.500 m3 dit jaar voor 45,2 procent uit belasting, volgend jaar is dat 46,7 procent. Bijna de helft van de energierekening!


Op basis van berekeningen van Milieudefensie betalen huishoudens op dit moment 183 keer meer energiebelasting op elektriciteit en 21 keer meer op gas dan grote bedrijven. Over de belastingtarieven voor volgend jaar wordt binnenkort door de Eerste Kamer gestemd. Maar dat we in 2019 meer gaan betalen, staat zo goed als vast. Daarom slaat Milieudefensie alarm. "De grootste vervuilers hoeven het minst te betalen. 80 procent van de CO2-uitstoot komt door de grote vervuilers, maar die hoeven daar het minst voor te betalen. Daarnaast wordt de ODE door 80 procent door burgers en het MKB betaald terwijl 80 procent van de subsidie naar de grote bedrijven gaat. Burgers betalen het grote gros en bedrijven maken er grotendeels gebruik van. Ons ideale scenario? Grote bedrijven moeten naar rato betalen voor hun vervuiling", Aldus directeur Donald Pols.


Fractievoorzitter Jesse Klaver vecht al jaren voor een eerlijke energierekening. Het degressieve systeem van dit moment vindt hij niet rechtvaardig maar in één keer alles recht trekken zou volgens hem te grote consequenties hebben. Daarnaast pleit hij voor een belasting op de CO2 waarmee bedrijven voor hun uitstoot worden gestraft én een vergroting van de teruggaaf (heffingskorting). Deze maatregelen kunnen volgens Klaver een gemiddeld gezin op jaarbasis zo’n 200 euro schelen.